Головна        Новини        Соціум        Політика        Економіка        Культура        Спорт        Репортаж        Кримінал        Довкілля        Зоо SOS       

Пошук :
Равлик на тарілці і на обличчі
Равлик на тарілці і на обличчі

Равлики, що їх вирощують у селі Солонка біля Львова, до весни перебуватимуть у стані анабіозу. Їх розмістили у спеціальні холодильні приміщення з температурою 
5 градусів тепла, де вони поринули в глибокий сон. Навесні молюски оживуть, почнуть харчуватися і розмножуватися (до слова, равлики – гермафродити, тобто відкладати ікру може кожна особина, а статевий акт у них триває понад дві години). Звісно, теплої пори дочекаються не всі — частина з них поїде на експорт, частина потрапить на стіл українських споживачів.
   Торік українці з’їли 12 тонн равликів, а це дуже мало, констатують власники фермерського господарства «Західний равлик» Ірина та Іван Юськевичі. Тому вони цього року вперше повезуть делікатес у країни Європейського Союзу. Основні споживачі продукції — Франція, Італія, Іспанія.  


Чотири мільйони равликів 

   У чотирьох вольєрах, розміщених на 1,5 гектара поля, цього року виростили приблизно чотири мільйони равликів. Ірина та Іван Юськевичі мають намір розширити площу, але щонайбільше до трьох гектарів, бо це затратний бізнес не лише фінансово, а й фізично і морально. Вирощування равликів потребує безпосередньої уваги господарів, інакше можна зібрати продукту значно менше, ніж очікували. У планах — розводити й інші білковозбагачені делікатеси — змій та жаб. 

   Починали Юськевичі свій молюсковий бізнес з українського виноградного равлика. «В інтернеті гуляє інформація, що з України на рік вивозять 300 — 400 тонн равликів. Йдеться саме про виноградного равлика природного. Цих тваринок приймають у населення, відправляють на переробні заводи, здебільшого в Литву або Румунію, і вже під їхнім брендом продукт іде до кінцевого споживача. Наша мета — зламати такий підхід. Нас цікавить фермерське вирощування равлика», — розповів Іван Юськевич. Нині на фермі розводять два види равликів — північноафриканський «Максима» і середземноморський «Мюллер». Саме вони мають попит серед споживачів у Європейському Союзі. Крім того, виростити їх реально за один сезон, від кінця лютого до збору урожаю та сортування у жовтні, що втричі швидше, ніж для виноградного равлика.
   З одного гектара за сезон можна зібрати до 20 тонн молюсків. За словами Івана Юськевича, якщо починати такий бізнес з нуля, на що мало хто йде, бо потрібні поля, теплиці, холодильники, інкубаційне приміщення тощо, то на гектар поля потрібно вкласти орієнтовно 80 тисяч євро.

Продавати вигідніше вдома, ніж на експорт  

   Реалізувати равлика наразі вигідніше на внутрішньому ринку. Живого охолодженого в Україні реалізують по 200 гривень за кілограм, на експорт — по 3 — 3,5 євро (ще потрібно врахувати оподаткування, логістику). До слова, на кілограм іде орієнтовно 55 штук «Максими» і 110 — «Мюллера». Вигідно продавати маточне поголів’я іншим фермерам — від 10 євро за кілограм. «За кордон равлика варто везти на переробні заводи, щоб реалізувати його без посередника. Відповідно, потрібна не одна фура. Що більша партія, то краща ціна. Цього року плануємо експортувати орієнтовно 30 тонн, а скооперувавшись з іншими виробниками — 50 тонн. За кордон повеземо надлишок равлика, для нас це радше проходження коридору. Якщо не напрацюємо експорту, то наступного року «задихнемося». Адже ми вийдемо на більший оборот, інші фермери запустять виробництво, і якщо зберемо 200 тонн, то в Україні їх нереально збути», — розповіла Ірина Юськевич. Родина Юськевичів навчає равликівництва інших фермерів, і наступного року на Львівщині таких ферм очікують мінімум 20. Розводити равликів мають намір і ті, в кого великі амбіції і хто розглядає цю справу як основний бізнес, і ті, для кого це додатковий дохід — пенсіонери чи власники дачних ділянок. є

   Окрім живого равлика, на внутрішньому ринку реалізують фаршированого та заморожене філе. Фарширований равлик (равлик під соусом) на фермі коштує 1000 гривень за кілограм. Ціна одного живого молюска — приблизно 17 гривень, у ресторанах його продають гривень по п’ятдесят. «Якщо побачите в меню дуже дешевого равлика, то вам пропонують не сертифікованого фермерського, а купленого в збирачів», — акцентує Ірина. Щодо експорту, то є попередні пропозиції щодо реалізації філе, каже співвласниця ферми: «Попит був би на фаршированого, бо це ручна робота, а в Україні дешевші робоча сила й оплата за газ, електроенергію. Однак на кожен компонент соусу, на кожну спецію потрібен сертифікат, а це дуже складно і затратно». 

   За попередніми прогнозами, ще 10 років ринок равликів на території ЄС, за нинішніми темпами розвитку, буде незаповнений, розповів Іван Юськевич: «Це зумовлено тим, що в Європі 2016 року заборонили збирати равликів у природі, ці тварини тепер під охороною. Звільнилася ніша, тому інтенсивно розвиваються ферми в Україні, Польщі, Болгарії. Мало вірю, що ринок буде вільний ще 10 років, але сподіваюся, що хоча б п’ять». 

Равлик проти старіння 

   Зацікавлені равликами і косметичні салони, адже слиз цих тварин позитивно впливає на шкіру. Щоправда, наразі ще не всім салонам можна довіряти, наголошує Ірина Юськевич: «Равлики — індивідуальні особини, а в наших салонах їх часто пересаджують з одного обличчя на інше, що може нашкодити шкірі. Тому зацікавленим пропонуємо придбати в нас екологічно чистих сертифікованих равликів і самим попрацювати з ними зі своїм обличчям». На фермі також планують закупити відповідне обладнання і співпрацювати з косметологічними фірмами, які виробляють креми. 

М’ясо равликів смаку не має  

   Зі середини квітня до кінця вересня на фермі «Західний равлик» тривають гастрономічні тури. «Коли управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації запропонувало нам проводити гастрономічні екскурсії,  спершу ми не дуже хотіли їх починати. Але потім були вдячні за таку ініціативу, — розповідає Ірина Юськевич. — Цього року на фермі був шквал відвідувачів, туристам дуже цікаво». Екскурсії відбуваються за попереднім записом, мінімальна кількість — шість осіб, максимальна — тридцять. Гастротур відбувається ввечері, коли равлики не сплять — активна життєдіяльність у них починається після сьомої вечора. До програми гастротуру входить екскурсія, страви з равликів (равлики під соусами асорті, канапки з равликовою ікрою тощо), фермерське вино. Вартість — від 350 до 450 гривень за особу. 

   До равлика найкраще смакує біле вино, розповідає Ірина Юськевич. А відвідувачі «Західного равлика» розсмакували рожеве фермерське. Фішка гастротуру — канапка з равликової ікри. Її мало хто сертифікує, адже кілограм коштує 28 тисяч гривень. Канапка з ікрою — 70 гривень. 

   Для дітей пропонують равликові перегони: кожен обирає свого конкурсанта і вболіває за нього. За вхід на ферму та екскурсію — 100 гривень з дитини, якщо додатково розмальовка і тарталетка з равликом — 140 грн. Зазвичай малим відвідувачам смакують лише тарталетки з равликом під медово-гірчичним соусом з лимонним соком, діляться спостереженнями господарі.

   М’ясо равлика смаку не має, смак цьому делікатесу задає соус, розповідає співвласниця ферми. Тут пропонують молюсків під соусами: бешамель з білими грибами, песто з кедровим горіхом, песто з в’яленими помідорами та грецьким горіхом, вершковий рокфор, сальса-верде з анчоусами та каперсами, бургундський з зеленню, часником та спеціями, вершковий паприкаш, пікантно-гірчичний з медом та лимонним соком. М’ясо равлика цінують за його поживність: містить 70 % білка,  20 % амінокислот і 10 % жирів, магній, залізо, кальцій, мідь, цинк, йод, вітаміни групи В. 

   Чи можна їсти природного виноградного равлика? «Якщо ви впевнені, що він ріс на незабрудненій екологічно території, що поруч нема вигрібних ям, що равлик не має бактеріальних інфекцій, глистів тощо, то можна, — каже Ірина Юськевич. — Але перш ніж готувати, треба дати йому поголодувати». Щоб приготувати равликів, спершу їх, як раків, вбивають в окропі, розповідає співвласниця господарства: «Живими кидають їх в окріп хвилин на 5, потім тіло відділяють від мушлі, тоді доварюють м’ясо, чистять його, а мушлю стерилізують. Філе повертають у мушлю і фарширують соусом. Основа у всіх соусах — вершкове масло і вершки, до яких додають різноманітні інгредієнти». 

Наталя ДУДКО

до теми
Гастромандрівка Пустомитівщиною 
   Відвідини ферми «Західний равлик» – частина гастрономічного туру територією Пустомитівського району, що його розробило управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації і в який запросило журналістів. У рамках туру є нагода відвідати фермерське господарство «Західний равлик» (с. Солонка), фермерський магазин «Горбогори» та рибне господарство «Карпатський водограй» у Пустомитах, а також фермерське господарство «Агротем» (с. Селисько). «Карпатський водограй» пропонує відвідувачам самим зловити рибу, яку вам підсмажать чи запечуть на мангалі. Тут вирощують морського сазана, коропа, білого амура, товстолоба, карася, судака, а віднедавна – волзьку стерлядь, яка за три роки даватиме чорну ікру. Кілограм такої ікри коштує приблизно 500 доларів. Господарство «Агротем», молочну продукцію якого переробляють на сири на підприємстві «Джерсей», невдовзі планує запровадити гастротури. Наразі сири з коров’ячого, козячого та овечого молока можна придбати в магазинчику на ринку «Шувар», у деяких супермаркетах, на фестивалях, а також у крамницях «Сирних мандрів». Овечий сир коштує 500 гривень за кілограм. Найстаршій на підприємстві голові сиру з овечого молока – півтора року, її планували представити на виставці в Норвегії, однак за участь треба було заплатити тисячу євро. У магазині «Горбогори» реалізують продукцію фермерів району, що входять до однойменного кооперативу. Тут можна придбати м’ясну та рибну продукцію, фаршированих равликів, хліб, м’ясні та фруктові чіпси, сало з яблуками чи з морквою, йогурти тощо. Завершити гастромандрівку пропонують еко-дегустацією «Смак українських Карпат» у садибі Зарічево Музею народної архітектури та побуту («Шевченківський Гай») у Львові. Еко-продукти українських виробників рекомендують споживати відповідно до тренду «слоуфуд» («повільна їжа»).  

 Опубліковано : 31.10.18 | Переглядів : 245

Читайте також:
Обличчя номера

Завантажити номер

 
Календар
« Лис.2018
Пн.Вт.Ср.Чт.Пт.Сб.Нд.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
 
Реклама