Середа, 7 Червня

«Після перемоги перед українцями відкриються нові можливості», —  підприємець Тарас Лисий

24 лютого змінилося життя всієї країни! У наш дім прийшла жорстока війна, яка руйнує все, що роками кропіткою працею будували українці. Більшість іноземних компаній припинила роботу в Україні, натомість українські підприємці стали опорою для захисників, підтримкою для цивільних громадян та економіки. Як війна вплинула на український бізнес, розповів засновник компанії «Галицька Свіжина» Тарас ЛИСИЙ.

– Що для українського бізнесу змінилося після 24  лютого і як війна вплинула на Вашу компанію?

– Змінилися три моменти! Насамперед багато клієнтів через війну змушені були покинути Україну.

Наступний момент – зменшилась купівельна спроможність українців. Люди почали купувати менше і роблять це значно заощадливіше. Ми це розуміємо, адже багато хто втратив роботу.

Також  дуже погіршилась логістика. Якщо говорити про обладнання, доставки сировини, комплектуючих. Багатьом підприємствам довелося налагоджувати цей процес з урахуванням нових реалій.

Саме ці три пункти змінилися для більшості українських компаній і ми не виняток.

Щодо «Галицької Свіжини», то перші місяці війни ми перестали будувати плани на тиждень, що робили завжди. Жили тут і тепер, планували лише той день, який проживали.

– Чи всі прийшли на роботу в перший день війни? Ви як керівник спілкувались з колективом того дня? Що Ви сказали?

– 80% працівників 24 лютого зі самого ранку, як і я, прийшли на роботу. Ще 20%  вивезли родини в безпечніші місця і повернулись до нас. Що сказав? Сказав, що не маємо права зупинятися. Ми як компанія повинні працювати, аби забезпечити продукти на Львівщині, допомагати  воїнам та підтримувати економіку. Повідомив також, що я та моя сім’я не їдемо з України і всі разом будемо працювати заради перемоги. Це наш обов’язок!

– Від війни перейдемо до спокійнішого. Скільки років Ви займаєтесь підприємництвом? Розкажіть, як усе починалось?

– Понад 15 років. Починав з ятки на Привокзальному ринку. Паралельно працював на іншому підприємстві менеджером. Від початку намагався поєднувати. Тоді був момент переходу від замороженої курятини до охолодженої. Ночами після роботи працював на ринку і пробував провадити власну справу. Все йшло добре і в певний момент довелося зробити вибір у бік відповідальності й звільнитися з постійної роботи. Звичайно, я хвилювався, але розумів, що мене «драйвить» саме власна справа.

Далі придбав морський контейнер, з морозильною камерою. Тобто обсяги роботи ставали дедалі більшими, з’являлись постійні клієнти. Потрібно було розвиватись, і я вирішив орендувати площі, аби започаткувати власне виробництво. Ми росли, і тих площ треба було дедалі більше. І от результат – власний завод, де ми з Вами і розмовляємо. Тут і виробництво, і переробка, і офіси. Цей шлях був складним, але він був того вартий.

– Ваша компанія успішна?

– Звичайно! Інакше ми б з Вами не спілкувались тут сьогодні (усміхається. – Ред.)

– Чому, на Вашу думку?

– Бо ми активні завжди і у всьому! Це наш слоган і наш стиль життя. Ми завжди в пошуку нового, інновацій! Завжди активні у всьому, що стосується нашого продукту, сервісу, команди. Наша команда продукує нестандартний підхід до роботи і завдяки цьому ми стаємо успішні.

– У чому ж полягає інноваційність «Галицької Свіжини»?

– Наша інноваційність – це підхід до нашого споживача. Ми намагаємося зробити для нього максимум! Контролюємо наших постачальників, їздимо до них, дивимося на їхні умови, радимось, покращуємо роботу. Тоді контролюємо якість сировини під час прийому товару. Навіть якщо постачальник – мій хороший колега, але його продукція сьогодні не належної якості – ми відмовляємо і нас не цікавить, як це вплине на наші взаємини. Якщо немає якості – немає товару! Ми намагаємося залучати до нас у компанію не лише технологів, а й шеф-кухарів, які добре розуміються на смаку, вони педантичніші до продукту. Власне вони і маринади для м’яса генерують. Возимо товар в магазини двічі на день, бо хвилюємося за свіжість продукту, який отримує наш клієнт. Нам важливо не просто продати, а зробити це максимально якісно та зручно для клієнта. Тому постійно покращуємо наш сервіс. Робимо покупки зручними, швидкими та комфортними! Якщо онлай – кілька кліків, і доставка у вас, якщо магазин, то він теплий, чистий і зі свіжою продукцією. Вам там навіть вино до м’яса порадять (усміхається. – Ред.)

– Поділіться основними принципами ведення бізнесу?

Перший принцип – чесність! Чесність зі споживачем, командою, постачальниками, партнерами завжди і у всьому.

Другий принцип – моя команда! Поважаю кожного працівника і кожному вдячний за готовність брати на себе відповідальність за рішення, які пливають на компанію.

Третій принцип – фінансова дисципліна. Завжди вчасно сплачувати усі рахунки. Ми ніколи не зловживаємо добротою наших колег, тому нам довіряють і працюють саме з нами.

– Чи важко розпочати та вести бізнес в Україні? Які поради для тих, хто лише робить перші кроки?

– Бізнес в Україні розпочати не важко! Навпаки, зараз перед українцям відкриватиметься багато можливостей, з’явиться нові, вільні ніші. Тому якщо ви маєте плани щодо своєї справи, то нині час, коли варто спробувати. Сприяти та допомагати будуть усі: від першого банку до останнього зовнішнього партнера. Тож раджу пропрацьовувати перші кроки, адже умови будуть максимально сприятливі, аби ви могли розпочати і максимально ризикувати, бо вас точно підстрахують. Це все обов’язково буде після нашої перемоги!

– Які поради для тих, хто лише робить перші кроки?

– Насамперед – багато працювати! Займатися лише тією справою, яка подобається і яку готові робити не заради грошей, а заради задоволення. Практична порада – 95% усього, що вдалося заробити, раджу інвестувати в розвиток, обладнання, в команду. Постійно вчитися самому і відправляти на навчання працівників. Бізнес – не лише дохід, а й постійні інвестиції та рух вперед. Тут немає «проміжної зупинки», є кілька секунд, щоб набрати повітря в груди і далі працювати. Потрібно цілодобово «жити» своєю справою, детально знати всі процеси, які відбуваються в компанії, стежити за світовими трендами, адаптувати їх та впроваджувати в себе.

– Як допомагаєте армії?

– Як і кожен українець. Знаєте, наші люди –  фантастичні люди! Я пишаюся, що народився українцем! Від початку повномасштабного вторгнення ми всі стали однією великою родиною, добрими приятелями. Пам’ятаю, як зав’язалась наша дружба з 24-ю бригадою. 24 лютого перш за все шукав для військових автівки, зв’язався з однієї із львівських компаній. Саме цей день спростив усе. Без перепису, будь-чого, вони просто відчиняли нам стоянку і за 5 хв. авто їхало на фронт. От так просто ми усі стали одним організмом, єдиним генератором перемоги. Згодом був великий проєкт, ініціатива голови ЛОВА «1000 автомобілів свободи», і спільними зусиллями нам вдалось. Всього напевно вже і не пригадаю… Зрозуміло, щодня ми отримуємо запити, вантажимо продукцію і передаємо її захисникам. Ми того навіть не рахуємо, адже це – наш обов’язок. Кожен приближає перемогу!

– Тарасе Івановичу, що Вас надихає? Де черпаєте сили?

– Перш за все мене «драйвить» та надихає результат нашої з командою роботи! Сили черпаю вдома щовечора, коли я біля сім’ї. А зранку з дружиною і нашим старшим сином їдемо в компанію, аби працювати заради результату. Ми дуже сімейна компанія, тому радіємо, коли наші працівники, знайомлячись на роботі, створюють родини! Крутий результат і сім’я – те, що нам усім дає сили і надихає на нові звершення.

– Що має змінитися в головах українців після 24 лютого?

– Думаю, що вже змінилося. Ми почали шалено пишатися тим, що ми українці. Усвідомили цінність та важливість нашої  мови, культури, держави. Об’єдналися і даємо відсіч ворогу на усіх фронтах. Ми зрозуміли, що ми – нація Героїв. Залишається тільки перемогти, а як в нації у нас уже все звершилося, нас чекає хороше майбутнє!

Розмовляла Юлія СТОЛЯР

Share.

Leave A Reply