П’ятниця, 29 Березня

Скільки коштує великодній кошик

Середня вартість великоднього кошика у 2023 році у найпопулярніших українських супермаркетах становить 1 205 грн – це на 24% більше, ніж торік, коли кошик коштував 972 грн. Про це йдеться у дослідженні сервісу gotoshop.ua., пише «Економічна правда».

Аналітики сервісу перевірили вартість традиційних продуктів для великоднього кошика – паска, яйця, м’ясні та молочні продукти, сіль та хрін – у найпопулярніших супермаркетах: “Сільпо”, АТБ, NOVUS, Varus, “Ашан” та METRO

“За результатами дослідження, середня вартість великоднього кошика у 2023 році становить 1 205 грн, що на 24% більше, ніж в 2022 році, коли аналогічний набір продуктів коштував 972 грн.

Значними змінами відзначилася вартість яєць, яка зросла на 80%. Наразі вартість десятка яєць складає 64,99 грн, тоді як в 2022 році вона була на рівні 36 грн”, – йдеться у повідомленні.

При цьому найдорожчими продуктами у великодньому кошику є буженина та ковбаса.

Так, у 2023 році вартість буженини – 448 грн/кг, що на 40% дорожче ніж у 2022 році, а ковбаси – 172 грн за пів кілограма, що на 7% вище, ніж минулого року. У 2022 році вартість буженини становила 320 грн/кг, а ковбаси – 160 грн за пів кілограма.

Піднялась ціна і на сало – до 120 грн за пів кілограма.

Ціна на хрін (250 г) цього року – 17 грн, що на 3 грн дорожче, ніж у 2022 році.

Водночас вартість паски у 2023 році – в середньому 76 грн за 500 грам, що на 13% більше, ніж вартість у 2022 році.

Серед молочних продуктів твердий сир є найбільш дорогим – 90 грн за 200 грам. Вершкове масло коштує 62 грн за 200 грам, а м’який сир – 32 грн за 200 грам.

Середня ціна на пляшку вина “Кагор” – 129 грн, що на 9 грн більше, ніж у минулому році.

до теми

Що можна класти до великоднього кошика

У великодній кошик завжди клали те, що було заборонене в піст і що буде на столі, а спиртні напої ніколи не клали. Про це розповіла в «Акцентах Твого міста» дослідниця галицької кухні, авторка кулінарних книг Маріанна Душар, яка відома багатьом львів’янам як пані Стефа.

З досвіду Маріанни Душар та її родини, у великодній кошик завжди клали паску-бабку, грудку сиру, грудку масла, ковбасу чи м’ясо, залежно від того, що вони з мамою готували.

«Сир запечений, ми його печемо у формі, маленький. А на маслі я люблю робити з гвоздичок або горошин чорного перцю хрестик чи щось таке. На кошик – букшпан чи барвінок. Ми ніколи не клали в кошик спиртних напоїв. Проте я чула таку думку: оскільки горілка – це пшениця, а пшениця – це дар землі, сонця, то вона там може бути. Але в нашій родині алкоголь у кошик не клали, не святили. Мені здається, що це трошки блюзнірство», – сказала вона.

Як каже Маріанна Душар, у родині її чоловіка кладуть на дно кошика ніж і тим ножем потім розрізають паску. У її родині такого не було, але вже кілька років вона також кладе ножа. Тобто традиції перетинаються, запозичуються.

«Пам’ятаю рік, коли мені мій приятель-художник подарував маленьку ікону на склі. На Великдень я її поклала до кошика і посвятила разом із паскою. Мені це здавалося символічним», – додала Маріанна.

Share.

Leave A Reply